sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Luettelo

mullon pieni kysymys: jos kirjassa on luetteloita, miks sitä sanotaan luettelomaiseksi?

23 kommenttia:

 1. Jaan ihmetyksesi.
  Eikö useampi runokin muodosta runoluettelon, jota myös kokoelmaksi saatetaan kutsua, ja siltikin tuohon hyvin harvoin nykyisin kiinnitetään huomiota.

  VastaaPoista
 2. at pieni kysymys: En tiedä. Ehkä ihmisiä halutaan johtaa harhaan.

  at Teemu: Useampi runo ei muodosta runoluetteloa. Useampi auto ei myöskään muodosta autoluetteloa. Luettelo vain viittaa luettelun kohteisiin. Vaikka tietenkin joku voi lähteä leikkimään tällä ajatuksella ja luultavasti joku onkin jo tehnyt sen.

  VastaaPoista
 3. joo, siis tarkoitan luetteloa retorisena keinona - eli jos nyt vaikka teen tähän runon metsästä:

  mansi- ja mustikoita, rahkasammalia, sammakoita, varpuja, kanervia, viis karhua ja kuollu susj, metsämies, nätköttitölkki.

  runoni on siis selvästi luettelo, ja arvostelija voi sanoa, että se on luettelomainen. totta vieköön, sehän on luettelo!

  yks kake, saatat se olla sinäkin joka johtaa harhaan. kun ei voi tietää.

  VastaaPoista
 4. apua, mun lyyriseen runoon tuli typo. nyt se on pwormed tai jokin :/

  VastaaPoista
 5. Näen kuitenkin eron "luettelomaisen" ja "luettelon" välillä. Jos runosi sisältää luettelon (tai koostuu pelkästää siitä), niin se joko on luettelo tai sitten sisältää luettelon tms. "Luettelomainen" on jotain, joka ei luettelo tai koostu luettelosta vaan ainoastaan muistuttaa luetteloa.

  Mitä harhaanjohtamamiseen tulee, niin minä olen tietenkin suurin harhaanjohtaja kaikista, harhaantoimitusjohtaja.

  Pidän luettelosta muodostuvasta runostasi!

  VastaaPoista
 6. ... po. "Luettelomainen" on jotain, joka ei ole luettelo tai...

  VastaaPoista
 7. arvoisa harhaantoimitusjohtaja, minustakin luettelomainen tarkoittaa sitä, että jokin muistuttaa luetteloa, tai aiheuttaa samankaltaisia tuntemuksia kuin luettelon lukeminen (anttilan rintsikkakatalogin? ikean luettelon? kuponkiuutisten? puhelinluettelon?). mutta jos joku todella on luettelo, auttaako sanoa sitä luettelomaiseksi? tai siis. niin. tämä on jonkun harhan toimintaperiaate, tai ehkä toimitusperiaate. harha-arvojohtaja.

  VastaaPoista
 8. Muutosharhaanjohtaja vastaa: ei auta. Jos se on todella luettelo, niin se on luettelo. Mutta se voi myös olla runo. Silloin se on runo & luettelo (tämä olisi hyvä nimi lehdelle), mutta se ei luettelomainen.

  Alkaisiko näistä sanoista luettelorunojen aikakausi? Aika, jolloin luettelorunoilijat tulivat tietoiseksi itsestää luettelorunoilijoina ja menivät sinne missä yksikään runoilija ei ollut ennen käynyt. Yhdensananrunosanarunoilijat ovat passee. Tuo sinun luettelorunosi on hyvä. Ehkä laadin jotain vaatimattomampaa.

  Ai mutta, olisiko tämä luettelorunokauden esihistoriaa: http://runokorjaamo.blogspot.com/2010/06/objektiivinen-kritiikki-sanakirjasta.html

  VastaaPoista
 9. yks Kake, useampi auto kansien välissä voi olla luettelo, kuten myös useampi runo (vrt. sisällysluettelo)

  useampi runo kadulla ei ole luettelo

  VastaaPoista
 10. mun mielestä tässä katalogismissa (nimesin just luettelorunotyylin) ois myös semmonen oleellinen piirre, että se perustuu laajuuteen. toisin kuin *öh* sanaruno.

  odotan jo kaken luettelorunoa. ei pidä olla turhan vaatimaton, sinulla on kuitenkin verrattomasti enemmän runoilukokemusta kuin minulla, olet suorastaan kokeileva runoilija.

  teemu, entä jos kadulla olevat runot ovat luetteloita runoista, jotka ovat kadulla? /o\

  VastaaPoista
 11. maaria, jos ne runot jotka ovat luetteloita runoista ovat kadulla niin, että ne voisi lukea samaan kontekstiin, niin sitten kai nekin voisivat olla luettelo :)

  VastaaPoista
 12. vielä: mun mielestä katalogismi voi olla mielenkiintoinen, jopa poikkeuksellisen terävin leikkauksin siirtyvää runoa, mutta voi se olla myös pelkästään eniron puhelinluettelo.

  VastaaPoista
 13. Teemu, hyväksyn tuon ja odotan seuraavan teoksesi tai ainakin sen sisällysluettelon lukemista innolla.

  maaria, luettelorunotyyli tullaan muistamaan kirjallisuushistoriassa nimenomaan katalogismina. Joku viittaus luettelorunouteen saattaa löytyä, mutta vain silloin kun halutaan briljeerata historian triviatiedoilla.

  "Katalogismi syntyi 2000-luvun lopulla vastareaktiona yhdensananrunoihin."

  VastaaPoista
 14. EIKÖHÄN JÄTKÄT PERUSTETA KATALOGISMIBLOGI.

  VastaaPoista
 15. Nykyrunoslangilla se on kyllä KATALAGISMIBLOGI. Kaipa sellainen siihen nanosen viereen mahtuisi.

  VastaaPoista
 16. no, perustetaan. katalagismi.blogspot.com <3
  mut mulla on ny lapsenhoitoa ->

  VastaaPoista
 17. kyllä on! nyt sun jouni tarttee vaan päättää ootko protokatalogisti vai pitäskö tää koko liike laittaa kerralla sun nimiin. tosin me luultavasti löydetään aiempiakin esiintymiä, mä mietin että jotkut sumerilais-akkadilais-egyptiläisjutut vois kans lukea hyvin tähän liikkeeseen, jotta voitaisiin uskottavasti perustella että katalogistinen runous on kaikin tavoin perustavaa niin taiteena kuin kielenä yleisemminkin.

  VastaaPoista
 18. Jounista lienee kehittymässä katogisteista tuotteliain.

  VastaaPoista
 19. Ah, mä teen mitä vaan jottei tarvitsisi keskittyä kässäriin.

  VastaaPoista
 20. laitapa jouni sitten semmonen meiliosoite, jotta voimme kutsua sinutkin arvostetun, korkealaatuisen ja suositun katalagismi-blogin kirjoittajaksi.

  VastaaPoista
 21. jouni.mt.kemppi at gmail com

  (BTW, sanatrkistussana: relic)

  VastaaPoista