torstai 5. marraskuuta 2009

Lehdet lehtiä mutta runo

Jouni Tossavaisen tämänpäiväisessä Savon Sanomien kolumnissa esiintyy taannoinen Hesarin runouskeskustelu. Tossavaisen teksti osoittaa ainakin sen, että runoudesta pystytään puhumaan niin selkeästi, että Tuusniemen mummukin voi tilata lehteä, jossa kirjoitetaan kolumneja nykyrunoudesta. Rautalankakeloista ei tunnu maakunnan kulttuuritoimituksissa olevan pulaa:

"Ilmiselvintä on, että uusi runo tulee vanhan vallan sivusta. Kun Otava, Tammi ja WSOY eivät julkaise yhtään runoesikoista, pitäisi seurata järjestelmällisemmin muita tekijöitä", kirjoittaa Tossavainen, varsin selvästi ja ymmärrettävästi.

Toinen kunnostautuja on Kaleva. Timo Harjusta julkaistiin haastattelu, ja sitä ryyditettiin lainauksilla hänen kokoelmastaan Kastelimme heitä runsaasti kahvilla (nykyrunoa pystyi kuin pystyikin lainaamaan!). Ja mitä vastakaikua hyvä lehtijuttu sai keskustelupalstalla?

"Siinäpä vasta tosimies. :) Vaatii valitettavasti vieläkin monelta mieheltä aikamoista rohkeutta olla sivari, kirjoittaa runoja ja hoitaa vanhuksia. Harju on hyvä roolimalli muille miehille. Ei miehyys ole "kovista" arvoista kiinni", arvioi nimimerkki "Lukija". Ei kai Kaleva kirjoita kulttuurijournalismia sen kummemmille silmäpareille kuin HS:kaan? Kansan palaute hyvästä, tärkeästä ja ymmärrettävästä jutusta näyttää olevan positiivista.

Ainakaan kaikki sanomalehdet eivät vielä ole haksahtaneet kirjoittamaan yleisölle, jonka olettavat typeräksi ja pahanilkiseksi. Kiitos niille siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti