keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Sofi Oksasen tualettilaukku

"Kirjailija Sofi Oksanen tekee Tanskan televisiossa omalaatuista matkailunedistämistyötä." Iltalehti, 24.11.2009

" 'En näe, että on hygieenisesti kivaa kritisoida kutsuttuna vieraana pohjoismaisessa televisiossa kovasti omaa isänmaataan. Hän on paitsi omien tekstiensä lähettiläs myös edustaa suomalaista kulttuurielämää', sanoo professori Laura Kolbe, joka kuuluu Suomi-kuvaa kohentavaan työryhmään." HS.fi, 24.11.2009


"Sofi katsoo olevansa oikeutettu mustamaalaamaan ulkomailla Suomea."

"Julkisuudenkipeyden puolesta Sofilla olisi ainesta ryhtyä vaikka maailman parhaimmaksi jääkiekkoanalyytikoksi tai TV-runoilijaksi. En tiedä, ehkä jos Sofi osaa jotakin muutakin soittaa kuin poskeaan, hän voisi ryhtyä jonkin sortin kyykkyviulistiksi." nimimerkit Juselius ja Tomas, HS.fi keskustelut, 25.11.20091. Onko kirjailijan tehtävä tehdä kotimaansa matkailunedistämistyötä? Olemmeko me kaikki suomalaiset ulkomailla velvollisia tekemään matkailunedistämistyötä? ("Jojoo, kannattaa tulla Suomeen, Suomessa ei ikinä vihata teitä gigoloita, jotka viette meidän naiset ja työpaikat ja snägärillä ei tuu turpiin, sen lupaan. Upeet talousmetsätkin on, puupeltoa kuin preeriaa ja loppu raiskiota.")

2. Kiva hygienia, rotuhygienia, hygieniapassi. Oman pesän likaaja? Maabrändityöryhmä... Meneekö tämä kansakunta koko ajan hologrammimaisemmaksi - jos kansallisuus on aikaisemmin tuotettu sisällepäin ja sisältäpäin yhteisön lujittamiseksi (ja kaikkeen mahdolliseen), nyt se tuotetaan ulkoisen häpeän välttämiseksi. Ja ettei menis hyvä brändi pilalle. Nyt kun brändityöryhmä kertoisi vielä miten brändissä eletään...

3. Kaikki ovat oikeutettuja ulkomailla maalaamaan Suomea ihan millä värillä tahtovat. Perikokoomuslainen ratkaisu on kuitenkin tämä: "Kertoisinko köyhyyden / laudat eessä ovien" ... no ei kerro, vaan sininen on taivas, siniset on silmänsä sen.

4. Ensin sitä naristaan turhista BB-julkkisista ja sitten kun julkisuudessa harjoittaa suorapuheisuutta nainen, joka on kuitenkin kirjoittanut ihan kelpo kirjoja, aletaan vertaamaan häntä "kyykkyviulistiin", joka muuten myös on nainen, joka ei vain osaa soittaa viulua vaan osaa soittaa sitä kyykyssä pukeutuneena PVC-asuun. Tehkääpä perässä.

Suomi on jälleen todistanut olevansa kaiken mustamaalaamisen arvoinen. Sofi Oksanenhan veti vasta pandakajalit silmien ympärille, viimeistelyn hoitivat taas kerran häpeäjät, jotka eivät ruman naaman pelossa katso edes peiliin.

2 kommenttia:

 1. Mun mielestä koko toi kuvio on outo. Kirjailijahan varmasti antaa lausuntoja aiheesta kuin aiheesta, varsinkin pyydettäessä. Kummallista siinä on se, että Oksanen antaa kommentteja Tanskan televisiossa suomalaisista miehistä. Miksi? Ja nimenomaan "miksi" sillä äänenpainolla, että mua on aina kiinnostanut/kiehtonut toi kuvio, että 3-4teosta kirjoitettuaan, joista yksi on voittanut Finlandian (ja joka on antanut hänelle mahdollisuuden puhua, vaikkapa Tanskan televisiossa), kirjailija antaa yhtäkkiä lausuntoja ihan kaikesta. Ei mulla ainakaan olis pokkaa lähteä arvostelemaan naisia Norjan tv:lle, vaikka olisi mitä palkintoja kaapissa. Toisaalta varmaankin heräisi, jos lähtisin, kysymyksiä motiiveistani; miksi näin?

  Mä en välttämättä haluaisi liittää tätä sellaiseen feminismiin, johon mä itseni näen. Ei tämä feminismia aja, joten mitä hyötyä? Paitsi jos lausuntojen takana onkin Sofin omat pontevat kokemukset ja motiivit - tällöin hän näyttää aika rassukalta, mikä taas on hänen oman brändinsä vastaista.

  TeemuH

  VastaaPoista
 2. emmä ota kantaa mihinkään sofi oksasen sanomaan, selviäähän tosta tän päivän haastiksesta että ne siellä tanskan telsussa on tehny ohjelmaa muidenkin maiden kulttuurihenkilöitä haastattelemalla ja poimimalla laajasta matskusta kaikkein sähäkimmät jutut. sitäpaitsi on totta, että suomi on saanut yk:n ihmisoikeusneuvostolta pientä satikutia naisiin kohdistuvasta väkivallasta (ja terkkui myös sinne itä-suomen hovioikeuteen). ja väkivaltakulttuuri koskee tietysti molempia sukupuolia sekä tekijöinä että uhreina.

  mulla ois kyllä pokkaa mustamaalata suomea, koska mä en ainakaan oo matkailunedistämiskeskuksessa duunissa, enkä brändityöryhmässä ja sitäpaitsi vastaan aina kun kysytään <3

  VastaaPoista