tiistai 31. elokuuta 2010

Hedelmistään puu tunnetaan - omppuja vuosituhantisen filosofian oksilta

Sain pari päivää sitten sähköpostiviestin, jossa Helsingin yliopiston Tutkimus- ja innovaatiopalvelut mainosti alkavan syksyn koulutusta.

Yhteistyössä Filosofian Akatemia -nimisen yrityksen kanssa järjestetään suurmiesten mukaan nimettyjä aivomyrskyhautomotyöpajoja, joissa oppii mm. "eliminoimaan informaatiokohinaa" ja "synnyttämään loppumattoman ideoiden runsaudensarven". KOLUMBUS -suunnanottoseminaarissa pyritään "tavoittamaan kutsumuksellinen opiskelu ja työnteko". Kolumbus Länsi-Intian löytäjänä on tietysti luonteva suojelija kurssille, etenkin kun löydöstä seurasi kaikkea hienoa, kuten Amerikan alkuperäisväestön eiku informaatiokohinan eliminointi. Mutta mitäpä suuntia sitä ei edistyksen eteen ottaisi. DA VINCI, l'uomo universalen ruumiillistuma, on taas oikea henkilö antamaan kasvot työpajalle, jossa oppii "hiomaan työstään mestariteoksen". Voi Mona Lisan hymy. Yrityksen verkkosivuilta löytyy vielä mm. pikajuoksija Usain Boltin mukaan nimetty "ajattelunhallinta" -kokonaisuus, jonka tuloksena työteho "moninkertaistuu".

Omien verkkosivujensa mukaan Filosofian Akatemia yhdistää toiminnassaan filosofian tuhatvuotisen perinteen ja ajankohtaisen tieteen aallonharjalla kulkevan huippututkimuksen. Hiovat vissiin työstään mestariteosta. Mitä olennaisimmalla tavalla vuosituhantinen viisaudenrakkaus auttaa lisäämään ihmisten... "tuottavuutta", sic. Rakas Augustinuksemme lausui: "si enim fallor, sum" - siinäpä vasta tuottavuutta ja hyvinvointia lisäävä periaate. Aina iloinen Berkeleymme totesi: "esse est percipi" - näkyvyyden opin vakaan filosofisen pohjan. Näkyvyydestä on kuitenkin vielä pitkä matka tuottavuuteen, vaikka nykyinen pääomaa ja mielikuvateollisuutta palveleva filosofian nimeä käyttävä purple haze toisinaan sekoittaakin ne toisiinsa - ja mistä muusta kuin jämäkän Marximme "oopiumista kansalle" voi olla kyse, kun opiskelijoita kutsutaan mukaan "Laajennettu mieli" -kurssille, jossa laajennetaan muistia "verkkopilveä" hyödyntämällä.

Ja tähän käytetään yhteiskunnan varoja, tähän.

Aktiivinen kansalainen voi ladata Filosofian Akatemian sivuilta luettavaa, vaikkapa Ajattelunhallinnan oppaan 2.0. Siinä määritellään: "Visiointi tarkoittaa mahdollisimman positiivisen mielikuvan muodostamista tulevaisuudesta". Edustavatko nykyfilosofian operatiiviset mallit nyt sitten idealismia vai materialismia... Väliiks, kun suunnanottoseminaarit on käyty. Kun kävin filosofian kursseja 2000-luvun alussa HY:ssa, opetusta tuntui kovasti vaivaavan skeptisismin pelko. Mind the gap. Ja tähän se sitten vei.

Kiitos tästä, uusi uljas yliopisto. Mutta minä viihdyn tragediamoodissa, menkööt himaslaiset farssimoodissa.

2 kommenttia:

  1. No jo osaa mennä siitä mistä aita on matalin. Suorastaan matalamielistä.

    On jotenkin riemastuttavaa että Vanhasen mielestä mannerlaatat liikkuvat. Olisikohan hän lukenut iltalukemiseksi Arto Mellerin opusta Mau-Mau, joka alkaa että "Mannerlaatat liikkuvat yössä", muistaakseni, kuitenkin siis "Afrikka tulee liki, tunnetko sen hengityksen valkoinen mies?"

    Suurin osa afrikkalaisista ja varmaan suomalaisistakin antaisi moisesta tiedostosta ala-arvoisen, jos viitsisivät lukea. Että pitäisi täällä oikein ruveta toimimaan! Toimisivat itte ensin ja toimittaisivat ittensä hornan tuuttiin.

    VastaaPoista
  2. juu, kyllä tämä kuvaa jotenkin liian hyvin suomalaisen poliittisen, taloudellisen ja nyt myös koulutuseliitin suhtautumista puolueettomaan ja yhteiskunnallisesti merkittävään tietoon. ja lisäksi siihen, miten ihmiset yliopistossakin saataisiin aivopestyä tehokkaiksi työntekijöiksi.

    realistisia työtehofiiliksiä tästä:
    http://www.mol.fi/paikat/Job.do?lang=fi&jobID=7507022&index=16&anchor=7507022

    VastaaPoista